Кошик
1449 відгуків
АКЦІЯ - ВІД 2-х ТОВАРІВ ЗНИЖКА У РОЗМІРІ 5% Переглянути товари
+380 (96) 721-26-12
+380 (63) 245-97-81
вул.Тарасівська, 23/25, Київ, Україна
Інтернет-магазин "VVE"
Кошик

Як вибрати кухонний посуд?

Як вибрати кухонний посуд?

Як вибрати кухонний посуд?

Готувати набагато приємніше в зручною, надійною і красивою посуді, але іноді важко зрозуміти, яку краще купити, щоб вона відповідала всім високим вимогам сучасної господині.

Готувати набагато приємніше в зручною, надійною і красивою посуді, але іноді важко зрозуміти, яку краще купити, щоб вона відповідала всім високим вимогам сучасної господині.

Термін служби кухонного посуду залежить від багатьох факторів. Насамперед, це її початкове якість - краще вибирати посуд відомих виробників, а не спонтанно купувати в найближчому магазині. По-друге, потрібно враховувати властивості матеріалу, з якого вона виготовлена, а в третіх, вміти правильно за нею доглядати.

Сьогодні Passion.ru розповість про переваги й недоліки посуду з різних матеріалів, вам же залишається тільки вибрати кращу.

Алюмінієвий посуд

Деякі гідності алюмінієвого посуду - невелика вага, дешевизна і відносна довговічність. Вона відмінно підходить для кип'ятіння молока і приготування каш, варіння некислих овочів макаронів.

Однак через те, що алюмінієвий посуд не любить контакту з кислотами і лугами, в ній не варто готувати борщ, киселі, страви в кисло-солодких соусах. Після приготування страви його відразу потрібно перекласти в іншу ємність, так як зберігати їжу в алюмінієвому посуді не можна!

Дуже багато говорили раніше про те, що при використанні алюмінієвого посуду у їжу проникають частинки металу, і це викликає різні захворювання. Однак дослідження довели зворотне: доза виділяється металу в десять разів менше добової норми, тому такі каструлі і сковороди безпечні. Важко сказати, що з цих заяв - правда, хоча в наш час це, напевно, не так важливо, адже у сучасних господинь такі каструлі просто не в моді.

До речі, більшість сковорідок, які стоять на прилавках магазинів, зроблені з алюмінію, але мають захисне покриття. Найчастіше воно є антипригарним, але все-таки головна функція покриття - не допустити контакт алюмінію з їжею.

Чавунний посуд

Самою довговічною вважається чавунний посуд. Іноді на неї наносять додаткове емальоване покриття.

Нагрівається посуд з чавуну повільно, але довго тримає тепло, при приготуванні можна використовувати металеві прилади. У такому посуді - наприклад, у чавунах і гусятницах - добре готувати тушковані страви, плов і м'ясо, на сковородах смажити і пекти млинці

Однак і мінусів у чавунного посуду достатньо. По-перше, вона досить важка, а по-друге, вимагає особливого догляду: її треба час від часу прожарювати, а також важко зберігати: обов'язково протирати насухо і змащувати олією, інакше з'явиться іржа.

Страви після приготування краще перекласти в інший посуд - наприклад, гречана каша, якщо її залишити в чавунному посуді, може потемніти.

 

Нержавіюча сталь

Сталева посуд - одна з найбільш довговічних, зносостійких і невибагливих, та до того ж вона просто красива. Її можна використовувати при високих температурах, вона не боїться корозії, а головне, безпечний для здоров'я. Готувати в сталевій посудині можна все що завгодно, причому сплав не впливає на смак страви, а після вона легко миється.

До недоліків можна віднести хіба що її невисоку теплопровідність, але ця проблема легко вирішується за рахунок багатошарового дна з алюмінієвими вставками.

Догляд за посудом з нержавіючої сталі досить простий: досить просто залити посуд водою з миючим засобом на деякий час, а потім вимити. При появі білих плям на дні можна просто протерти його лимонним соком або оцтом.

Посуд з покриттям з матеріалу Teflon ®

Посуд з так званим "тефлоновим покриттям" швидко прогрівається, дозволяє готувати з мінімальним використанням олії, їжа не пригорає. У "тефлоновим" посуді добре варити супи тушкувати овочі, кип'ятити молоко.

тефлону потрібно дбайливо, при готуванні в ній користуватися тільки дерев'яними або силіконовими лопатками і ложками, не нагрівати вище 250 С і мити м'якими губками і засобами. Сковороду перед приготуванням рекомендується змащувати маслом. Проте будьте готові до того, що навіть при відмінному догляді через 2-3 роки вона може прийти в непридатність.

Останнім часом дуже багато говорять про шкоду тефлонового покриття. У ході експериментів на тваринах було доведено, що при попаданні в організм великої дози компонентів тефлону існує ризик розвитку раку і проблем з імунною системою . Причому вважається, що небезпечні навіть пари, що виділяються при нагріванні цієї речовини.

Однак виробники такої посуду стверджують, що вона абсолютно безпечна, тому поки рішення про її використання залишається за покупцями.

Керамічний посуд

Керамічний посуд володіє чудовими антипригарними властивостями, рівномірно прогрівається, легко миється. Як стверджують виробники, в ній можна готувати при високій температурі і користуватися металевими столовими приладами.

Кажуть, що приготування керамічної посуді забезпечує особливий смак їжі. Причому можна готувати в духовці, так і в мікрохвильовій печі.

Мінус кераміки - у низькій теплопровідності і крихкості.

Емальований посуд

Емаль - це покриття, сама ж посуд виготовляється із заліза або чавуну. Вона, мабуть, сама недорога. Підходить для приготування будь-яких страв, але необхідно стежити, щоб вони не пригоріли.

Емаль - досить крихкий матеріал, його просто пошкодити, тому намагайтеся не упускати посуд і не стукайте по ній, обтрушуючи ложку. Якщо вам не пощастило, і ви пошкодили покриття, то каструлю можна викидати, адже готувати в ній вже не можна - є ризик отруїтися сполуками металів.

Якщо їжа пригоріла, залийте каструлю водою з содою на деякий час, а потім вимийте з м'яким миючим засобом. Абразивні речовини і жорсткі мочалки можуть пошкодити поверхню посуду. А прослужить вона в середньому близько 2-3 років.

Посуд зі скла

Посуд з вогнетривкого скла майже не має недоліків. Вона красива, добре поглинає тепло і довго не остигає, не вступає в контакт з їжею, відмінно миється. Її можна використовувати в духовці і мікрохвильовій печі, а при збігу форми і розміру денця з конфоркою - готувати в ній на плиті.

Іноді скло б'ється або лопається, тому не кидайте посуд, не допускайте википання рідини, уникайте зіткнення гарячої каструлі з холодною водою. Іншими словами, при використанні такого посуду потрібно уникати різкої зміни температур.

Догляд за склом досить простий - мийте його будь-яким миючим засобом.

Бажаємо, щоб ваша посуд служила довго і справно!

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner